***
(10.11.2017) The most famous Dutch and world blues musician and guitarist Jan Ackerman will perform tonight at 10 pm at the nightclub Station 26, at the concert organized by agency and production “3Gongs”.
Seventy year old music genius is well known to the Macedonian fans, he has played several times on the Skopje scene. As a solo artist, Jan has collaborated with other major world musicians including B B King, Charlie Bird, Cosy Powell, Claus Ogerman and others, and spent much of his career as a member of bands like Brainbox and Focus…

****
C71A4681(1)


Вечерва, 9 ноември со почеток во 22 часот во ноќниот клуб Станица 26 ќе настапи најпознатиот холандски и светски блуз музичар и гитарист Јан Акерман, во организација на концертната агенција и продукција „3Гонга“.
Овој седумдесет годишен музички гениј е добро познат на македонските фанови и досега неколку пати има настапувано на скопската сцена. Како соло артист има соработувано со други големи светски музичари меѓу кои Би Би Кинг, Чарли Брд, Кози Пауел, Клаус Огерман и Ајс Ти, а голем дел од својата кариера ја помина и како член на бендовите како „Брејнбокс“ и „Фокус“.
Во своето музичко творештво од 60 години и повеќе има многу снимени албуми и настапи низ целиот свет. И се уште е неуморен и полн so енергија и отворен за нови предизвици. Витален и енергичен повеќе од кога и да е. Ова е негово петто гостување во Македонија. Но, прво скопско клупско претставување во поинтимна атмосфера. Во тој контекст Акерман вели:
„Клубот нуди потполно поинаква атмосфера од големите концертни сали. Мојот музички репертоар овој пат за скопјани ќе биде разновиден. Иако, најмногу песни ќе изведувам од албумот „Gitar in bed“, кој верувам моите фанови тука го знаат, а за мене е еден од најдобрите. На крајот на шоуто сакам да отсвирам и некои стари материјали како еден вид потврда дека во младешките денови сум бил многу „откачен““.
Со него во Скопје доаѓаат уште четворица професионалци: тонскиот мајстор Нил Денолм, Папа Коен Моленар на клавијатури, Мерин ван ден Берг на тапани и Дејвид де Марез Ојенз на бас.
Неговата музика е создавање блуз надвор од класичните граници и обратно. Фузија на повеќе различни звуци.
„Блузот секогаш беше најважната состојка за мене, страст и мотив за да создадам нешто од ништо. Тоа е нешто што не можете да го пресметате точно и кога ќе се поклопат нештата станува функционално за сите. Тоа се моментите за кои живеам. Тоа е слобода! А, границите постојат за да бидат преминати“ вели Акерман.
Во рамките на неговата долгогодишна музичка кариера Акерман има настапувано на многу големи светски сцени низ Европа, Северна и Јужна Америка и Азија.
Она што е уште поголем куриозитет за овој музичар е што тој самиот ги дизајнира своите гитари, а има и редизајнирано неколку стари гитари од 70те години на минатиот век. Уште кога имал само 11 години има направено една спојка на бас и гитара, која сега се нарекува Гибсон експлорер. Жиците биле од пијано со држач од гитара. Овој пат во Скопје ќе го донесе со себе Ј.А. Персонал – инструментот, кој има форма на винил носач на звук, ама е малку поголем и со посветла боја. Направен е во Индонезија и е негов инструмент за живите настапи.

Advertisements